Potovanja v nosečnosti

Potovanja v nosečnosti

Potovanja se v nosečnosti pogosto omejijo na določene dele sveta in vse je seveda odvisno od poteka same nosečnice. Pred vsako odločitvijo o potovanju se moramo pred odhodom posvetovati z osebnim zdravnikom in ginekologom, ki nam razložita določene pomembne informacije in nas seznanita z nujnimi “pravili”. Pred samo organizacijo potovanja, se dobro pripravite z vprašanji, ki jih morate zastaviti svojemu ginekologu.

  • Kam lahko potujem?
  • Lahko potujem z letalom?
  • Koliko časa moram počivati/se razgibati in raztegniti?
  • Na koga se obrniti, v primeru nelagodja, ali česa hujšega? Ali priporoča kakšnega doktorja na destinaciji kamor potujete?
  • Katerih zdravil nikakor ne smem jemati in katera zdravila priporoča v primeru bolezni, …?
  • Kateri hrani se izogibati?
  • Kaj najpogosteje spremlja nosečnico v tem tromesečju?

V prvem tromesečju ima večina nosečnic težave s slabostjo, vrtgoglavico in glavoboli, zato se potovanja ne svetujejo. V primeru, da se počutite OK, zdravniki pogosto dajo zeleno luč za potovanja. Najugodnejše obdobje za potovanje je drugo tromesečje, ko se slabosti in glavoboli prekinejo, prav tako se ve počutite odlično (vsaj večina).

Preden se odločite za destinacijo, preverite, ali so na širšem območju razširjene različne bolezni, ki lahko škodijo otroku, ali vam. Preverite, kje se nahaja najbližja bolnišnica v primeru, da se prične karkoli dogajati, bodite pozorne na izbiro zdravnika še preden se odpravite na destinacijo in zmeraj imejte ob sebi telefonsko številko vašega ginekologa in njegove podatke, na katerega se bodo obrnili zdravstveni delavci na vaši destinaciji. Ko se lotite načrtovanja, bodite previdne pri organiziranju urnika, ki naj ne bo prenatrpan in preveč aktiven. Zavedajte se, da se vaše noge in telo utrudijo hitreje, zato boste potrebovale ogromno počitka.

Ne pozabite na nesladkano tekočino, ki jo morate med aktivnostjo popiti še toliko več. Ob sebi imejte pripravljene prigrizke, saj ne smete dovoliti, da se sladkor v krvi spusti – to povzroča še močnejše slabosti in vrtoglavico. Pozanimajte se o vseh vremenskih razmerah in svojo prtljago spakirajte kar se da lahkotno, saj vas bodo vse težje stvari utesnjevale in omejevale ob gibanju. Če imate predpisana kakršna koli zdravila, jih imejte zmeraj ob sebi, v torbici, nočni omarici, … V primeru, da imate alergije na katera zdravila, morate to imeti zavedeno nekje zraven zdravstvene kartice, kjer je razločno opozorjeno. Ne pozabite pa na zdravstveno zavarovanje v tujini, ki je še kako pomembno, v primeru, da se vam karkoli zgodi.

 

In ne skrbite – če ste sproščene ve, bo tudi otroku udobno.


					
No Comments

Post A Comment

AllEscort