Kako izkoristiti 4 dni v Istanbulu

Kako izkoristiti 4 dni v Istanbulu

Istanbul je mesto, ki leži na dveh kontinentih hkrati – Evropi in Aziji. Magično mesto polno turistov, ki drvijo skozi ulice, ponuja izkušnjo v mešanem svetu, kjer spoznamo izurjene prodajalce in razumemo kje se je začela trgovina. Zgodovinske znamenitosti so razprostrene od ene meje mesta, do druge in občutek imaš, da je mesto neskončno. Mi smo v mestu preživeli 4 dni. Kaj smo počeli?

Vožnja z letalom iz Dunaja traja 2 uri, če se odločite za letalsko družbo Turkish airlines pa vas razvajajo na celotni poti. Izbira letalske družbe ni tako pomembna, v primeru, da želite čim ceneje priti od točke A do točke B. Naša izbira letalske družbe je zmeraj premišljena, pri izbiri pa je potrebno vključiti količino prtljage, ki vam jo ponujajo, ponujen obrok in komfort, ki vam ga letalo ponuja na sami poti. Pogosto se splača odšteti evro več za boljšo letalsko družbo, kot tiščati kose oblačil v mini kovček, ki vam je dovoljen v ročni prtljagi.

Izbrali smo 4 dni, ki smo jih porabili za raziskovanje mesta. Še preden smo se odpravili na pot, smo v naprej pripravili okviren načrt katere znamenitosti obiskati in za kaj odšteti denar. Pogosto splet ponuja “cenejše” pakete, ki zasegajo vse muzeje mesta, vendar le redko obiščete vse muzeje. Pred rezervacijo si v naprej preračunajte koliko časa boste imeli za ogled muzejev in koliko stanejo vstopnine na licu mesta.

V našem primeru, je bil še kako dobro premišljen nakup vstopnic. Na spletu namreč ponujajo city pass Istanbul, v katerem je vključen ogled vseh mestnih muzejev, vožnja z ladjico po Bosporju, večerja na ladjici, popusti pri določenih nakupih, vendar za ceno 90eur. Ker smo imeli na voljo zgolj 4 dni, si nikakor ne bi mogli ogledati vseh znamenitosti in smo se odločili, da vstopnine kupimo na licu mesta.

Vstopnine v Istanbulu ne presegajo 10eur, kar pomeni, da bi za City Pass odšteli mnogo preveč, uporabili bi pa zgolj nekaj vstopnic.

Tako smo izbrali: Hagia Sophio, modro mošejo, bazar začimb, Grand Bazaar, Dolmabahce palačo in cisterne.

Večina znamenitosti se nahaja v dosegu 2km, kar pomeni, da lahko večino mesta prehodite peš. V primeru, da ne želite pešačiti, se lahko prevažate s tramvajem. Cena za karto je 5 turških lir, kar pomeni nekaj manj kot 1eur. Lahko kupite tudi več dnevno karto, za katero boste odšteli nekaj manj kot evro po vožnji.

Naši dnevi so potekali nekako tako:

  1. Prvi dan smo prispeli ob 10h dopoldne. V hotelu (Roumors Inn) smo odložili svoje osebne stvari in se odpravili po mestu. Ker se je hotel nahajal v strogem centru mesta, smo zato za večino ogledov uporabili zgolj noge. Prva misija je bila poiskati odlično hrano v centru mesta. V Istanbulu to resnično ni težko, tako da smo zadeli že s prvo restavracijo. Nikdar se ne posedajte na glavnih ulicah, vendar restavracije iščite v malenkost zakotnih ali skritih uličicah. Cene so nižje, hrana pa kvalitetnejša. V prvem dnevu smo si ogledali modro mošejo (Mošeja sultana Ahmeda), ki je glavna mošeja v Istanbulu vse odkar je Hagia Sohpia preurejena v muzej. Ker so znane cisterne nastanjene v neposredni bližini našega hotela in trga Sultan Ahmed, smo porabili nekaj časa še za ogled le-teh. Dan smo zaključili z znano sladico lokum na strehi našega hotela.
  2. Dan smo pričeli z odličnim zajtrkom v hotelu in turško kavo. Odpravili smo se v znan Grand Bazaar, ki ponuja večinoma tekstilne izdelke. Sestavljen je iz 4.000 različnih mini trgovinic, njihovi prodajalci pa so znani po izjemni izurjenosti za prodajo. V bazarju lahko preživite vsaj pol dneva, zato si tistega dne ne prenapolnite še z drugimi načrti. Mi smo za ta dan izbrali še ogled Hagie Sophie in dan ponovno zaključili s sladkanjem na hotelski strehi.
  3. Tretji dan smo se odpravili v novejši del mesta (Taksim) oz. ogled predela Bešiktaša. V tem predelu stoji prelep dvorec Dolmabahce, ki je bil zgrajen v 19. stoletju. Po sprehodu čez dvorec smo dan porabili v nakupovalnem centru Sinanpasa. Utrujeni smo tudi v tem predelu odkrili izjemno restavracijo in se kasneje sprehodili še čez bazar začimb.
  4. Zadnji dan smo zaključili v stilu in se odpravili še zadnjič na Grand Bazaar, ter nakupili še vse potrebno za domov. Letališče, ki so ga otvorili 2019 se nahaja slabi 2 uri stran iz starega dela mesta, zato smo kar hitro pobrali kovčke in se z GetTransfer-jem odpeljali proti letališču.

Dopust v Istanbulu, pa je zmeraj PRAVI DOPUST.

No Comments

Post A Comment